BijzOnderwijs

De workshops onder de naam ‘bijzOnderwijs’ zijn speciaal door Pool West geselecteerde dagprogramma’s. Deze workshops kunnen worden ingezet wanneer er geen invaller is gevonden. De workshopleiders zijn echte onderwijsprofessionals of mensen die het gewend zijn om met kinderen te werken.

De bijzOnderwijs workshops zijn voor een dagdeel of hele dag in te zetten op de bij de Pool West aangesloten scholen. Op een speelse manier worden zeer diverse onderwerpen de leerlingen eigen gemaakt.

LEI (leerzaam en interactief)

Virtual Reality Learning Lab

Kinderen leren van een DigiDocent een virtuele gamewereld te bouwen. Daarnaast leren de kinderen de gamewereld met behulp van codeblokken te programmeren tot een echt spel. Aan het eind van de dag bekijken de kinderen hun eindproduct in Virual Reality. Een vervolg is mogelijk. Op de tweede DigiDag wordt gewerkt met hetzelfde computerprogramma en worden de kinderen uitgedaagd om nog enkele stappen verder te gaan met het programmeren. Ze leren hierbij een interactief 3D-werkstuk maken met interessante quizvragen.

Duur: DigiDag of DigiDagen
Groep: 6 t/m 8

Workshop Duurzaamheid

Kinderen worden tijdens de workshop gestimuleerd om op een creatieve en innovatieve manier na de denken over hun eigen gedrag m.b.t. een duurzaam en circulair leven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de creativiteit van de kinderen zelf, waarbij ze een holistisch beeld krijgen van realistische problemen. Tijdens de workshop komen de volgende vaardigheden aan bod: creativiteit, presenteren en informatieverwerking.

Duur: dag / dagen
Groep: 1 t/m 8

Vriendschap sluiten met taal

In elke klas zijn er kinderen die graag lezen, vertellen, verhaaltjes & gedichten schrijven of er juist als een berg tegenop zien. In deze workshop ervaren leerlingen dat ze door te spelen met taal het schijnbaar onzegbare kunnen uitdrukken. Op terloopse wijze oefenen ze in tekst en beeld de culturele basisvaardigheden waarnemen, verbeelden en conceptualiseren.

Duur: dag / dagen
Groep: 5 t/m 8

Workshop Geluk

Wat is geluk en hoe kun je een gelukkig leven leiden? Aan de hand van interactieve oefeningen, open gesprekken, inspirerende verhalen, beeldmateriaal en liedjes leren kinderen op speelse wijze wat ze kunnen doen om een gelukkig leven te leiden. Tijdens deze workshop leren kinderen o.a. dat geluk niet hetzelfde is als vrolijkheid, ze maken contact met elkaar en leren elkaar beter kennen.

Duur: dag of een dagdeel
Groep: 5 t/m 8

Stop Motion / Animatiefilm

Zelf een film maken klinkt ingewikkelder dan het is, want op alle leeftijden kun je kinderen leren omgaan met de werkwijze van animatie. Met figuren, een decor en een verhaal onderzoeken de leerlingen zelf hoe bewegend beeld tot stand kan komen.

Duur: dag(en), dagdeel
Groep: 1 t/m 8

Speechen en debatteren

Speechen en debatteren zijn filosofische vaardigheden. Tijdens deze workshop leren kinderen aan de hand van bestaande speeches, wat een speech een goede speech maakt en leren zij hoe ze zelf een (korte) persoonlijke speech kunnen schrijven. De kinderen leren ook wat debatteren is, hoe ze argumenten voor of tegen een stelling ontwikkelen, hoe ze in een debatteam kunnen samenwerken, en uiteindelijk debatteren ze zelf.

 

Duur: dag of dagdeel
Groep: 5 t/m 8

Workshop Tiny House

Het klimaat verandert wat volgens deskundigen komt door het energieverbruik van de mensheid en de broeikasgassen die daarbij vrijkomen. Door samen minder energie te verbruiken is er een kans dat de opkomende generaties net zo van het leven kunnen genieten als wij. Deze workshop stimuleert kinderen om op een creative en innovatieve manier na te denken over hun eigen gedrag met betrekking tot een duurzaam en circulair leven thuis.

Duur: dag of dagdeel
Groep: 1 t/m 8

Verhalen maken en vertellen

Kinderen moeten regelmatig iets presenteren: een spreekbeurt, een boekbespreking, een verhaal e.d. Als kinderen een verhaal na vertellen en een zelf verzonnen verhaal vertellen, leren ze niet alleen presentatievaardigheden. Ze leren ook vertelvaardigheden waarbij ze o.a. oefenen met expressie, gebaren, houding, stemgebruik en meer.  Verhalen prikkelen de verbeelding.

Duur: dag of dagdeel
Groep: 3 t/m 7

Social Design

Creativiteit speelt ook buiten de grenzen van kunst een belangrijke rol in de maatschappij. In deze workshop werken kinderen op een onderzoekende manier stapsgewijs aan onderwerpen uit hun eigen leefwereld die zij belangrijk vinden.

Duur: dag(en), dagdeel
Groep: 5 t/m 8

Workshop Theater

Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting.

Duur:
Prijs:

OnderWijzer (als vervanger van de leerkracht)

Workshop Rekenen

Cito staat voor Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling. Zij bieden zowel entreetoetsen (groep 5-7) als de eindtoets voor groep 8 aan. Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met zowel kale opgaven als redactie sommen van de Cito-toetsen. De leerling leert op dezelfde gestructureerde manier elke redactie som op te lossen, waarbij we soms met de rekenmachine en soms uitsluitend met kladpapier werken.
De volgende onderdelen komen aan bod: +,  -,  x, ÷, %, tijd, geld, verhoudingen & grafieken    

Duur: dagdeel
Groep: 7 & 8

Workshop Biologie

Biologie is overal. De kringloop van het leven kom je overal tegen of het nu gaat om de productie van ons eigen voedsel of van de spullen die we dagelijks dragen of gebruiken. Hoe werkt die kringloop eigenlijk? Hoe kun je het aspect duurzaamheid hieraan koppelen?

Duur: dag / dagen
Groep: 1 t/m 8